Tuesday 17 February 2015

Moderna klasika



Moda je obišla pun krug. Nema komplikacije: što jednostavnije to bolje. Bitno je ono što je oduvek bilo – dobar kroj, kvalitetni materijali i besprekorna izrada. 

Deluje prelako? E pa daleko je od toga jer je danas mnogo teže naći kvalitetan komad koji će biti okosnica vašeg stila. Moja preporuka je da zavirite u mamin ili čak bakin ormar (a možda i tatin), ali i u second hand prodavnice, možda se prijatno iznenadite. A ako ne znate šta je ponovo IN a šta passe, evo malog vodiča kroz komade sezone. 


˝Muška˝ moda
Inspiracija je laka: Katherine Hepburn. Ženstvena i muževna u isto vreme, ona nosi tvid, ˝muške˝  cipele i savršeno ispeglane pantalone ˝na crtu˝. Igranje sa čistim seksipilom. Tu je i XXL kaput, naravno sivi, od rebrastog tvida. Neizbežni aksesoari su šešir, muški sat i torba oštih ivica. Za one kojima je sve to previše predlažemo štikle da bi ostale u kontaktu sa svojom ženskom stranom. Komad sezone kada je ovaj stil u pitanju: dugački prsluk.



Koža
Ne postoji bolji recept za postizanje glamuroznog efekta od oblačenja kože. Da li ćete kupiti rokersku jaknu u nekom čuvenom retail lancu, ili će te iskopati maminu iz 70-ih potpuno je nebitno. Ubrzo vam neće biti jasno šta ste oblačili dok je niste imaji jer je onasavršena za kombinovanje sa elegantnim haljinama za izlazak, poslovnim kombinacijama preko dana i rokerkom kojoj dozvoljavate da živi vikendom. Drugi IT komad je kožna suknja koja će i nekoliko slojeva koje imate na sebi zimi učiniti elegantnim. Odličan kontrast postignite tako što ćete je kombinovati sa debelim džemperima. 


Bunda
Nakon ere preispitivanja, protesta zaštitnika životinja i brojnih debata na temu da li je humano nositi krzno, ono se vraća na velika vrata. I ako su ove sezone modeli luđi nego ikad, klasična bunda nikad ne izlazi iz mode. Nadamo se da ste imale sreće da nasledite neko parče, jer sve što vam preostaje jeste da ga moderno ukombinujete. Bunda se ove sezone nosi uz džins i patike, ali i uz poslovne kombinacije sa vrtoglavim štiklama. One nešto smelije mogu da se opredele za modele od veštačkog krzna u ekscentričnim bojama. Inspiracija: Caroline de Maigret. 


˝Mamine˝ farmerke
Džins nikada nije bio više u modi i konačno je postao prihvatljiv i na crvenom tepihu. I ako još uvek nosimo tzv ˝boyfriend˝ džins miškog kroja, polako ga na tronu zamenjuje tzv ˝mom's˝ model. Dubokog stuka, od ˝retro˝ teksasa, izbeljene baš gde treba, sa nogavicama koje se sužavaju. Ako ste od ovog opisa pomislile na osamdesete potpuno ste u pravu. upravo zato nose epitet ˝mamine˝ jer ćete sigurno uočiti takav model na slikama vaše mame kad ste bile male ako pripadate generaciji koja sada ima između 20 i 35 godina. 


Bela košulja
Slažem se sa vizijom Caroline Herrere- bela košulja je uvek u modi. Od jutra do večeri, uz bilo koji odevni predmet, ona je nepogrešiv izbor da uvek izgledate elegantno. Ove godine se nosi ona pomalo dendi. Da, baš kao da ste je maznule od dečka. Ne štedite na ovom komadu jer je večan. Za glamurozni efekat kombinujte ga uz kožu, šljokice i perje, a za totalni šik obucite ga uz iscepani džins i oversize sako. Neka vas inspiriše Emmanuelle Alt.  


I za kraj THE akseosar: NJKV šešir! 


Tekst originalno napisan za magazin Women & the city

3 comments:

  1. Interesantno napisano...!
    http://fashinmagicbyjelanas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Prelepi outfiti ,takodje se slazem da je uvek bela kosulja u modi :))
    http://verondzaa.blogspot.sk/

    ReplyDelete

Hvala na komentarima!