Monday 6 October 2014

Kako nas je udarila ˝Sunčanica˝?



Nisam filmski kritičar, ali sam ljubitelj dobrog filma. Kada se na to doda kao šlag na tortu glamurozna premijera za koju se tražila karta više, malo je reći da sam bila srećna kada su se karte za svetsku premijeru ˝Sunčanice˝ našle u mojim rukama.
Beograd je prošlog petak zaista bio svet.
Veliki Nikita Mihalkov, svetski jet set u sali, pravi crveni tepih i dupke pun ˝Centar Sava˝.
Od dobitnika Oskara, Zlatne palme i mnogih drugih priznanja u kinematografiji nije se očekivalo ništa manje.
Za početak, znali smo da nas očekuje putovanje od bar 3 sata jer je Mihalkov poznat po filmovima koji dugo traju.
Ipak, mene je proveo kroz tri faze.
Prvu fazu mogu da nazovem ˝Kad će nešto da se desi?˝. Nakon drugog sata filma, shvatila sam da se do tada u filmu zapravo ništa nije dogodilo osim razvijanja likova i blage ljubavne priče. Pojedini celebrities napuštaju bioskop jer im je dosadno (i došli su samo da se slikaju na crvenom tepihu), a filmski znalci ostaju, znajući da ih Mihalkov sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
Druga faza, poslednjih 20 minuta filma koji čine da zaboravite da ste se ukočili od 3 sata sedenja i potpuno pomeraju perspektivu. Sjajan monolog Miloša Bikovića koji je do tog trenutka potpuno sporedan lik u filmu. Potpuna katarza na kraju, standing ovation za Mihalkova i ekipu, sa razlogom. Nemate da kažete ništa drugo osim:  ˝Brilijantno˝.
Treća faza me još uvek drži i treći dan nakon prikazivanja. Želim da ga odgledam ponovo jer na kraju shvatite da su svi naizgled beznačajni dijalozi veoma bitni. U tome je veličina ovog filma. Ne prestajete da ponavljate rečenicu koju glavni lik filma ponavlja više puta: ˝Kako se sve to dogodilo?˝.


Što se tiče same premijere, zvezda večeri je svakako bila mlada glumica Viktorija Solovljeva koja zrači egzotičnom lepotom i neviđenom energijom za svojih 25 godina. Viktorija pored toga ima i stil prave zvezde starog kova, a pokazala je da glamur ne zahteva nužno vrtoglave štikle i izazovne haljine.


After party u hotelu ˝Moskva˝ (a gde drugde?) je bio glamurozan bar koliko i premijera, ali neka to ipak ostane tajna. Čast je bila večerati u prisustvu gospodina Mihalkova i čestitati mu na ovom sjajnom ostvarenju.



























Film svakako dobija moju toplu preporuku za sve koji nisu ljubitelji laganih pitkih priča, već žele da ih film ˝oduva˝. Ipak, možda je najbolje sačekati DVD izdanje i odgledati ga u udobnosti svog kreveta.