Friday 17 October 2014

THINK PINK

Nikada nam nisu dovoljno dobre. Ili su male, ili su prevelike. Često smo ljubomorne na neku drugaricu zbog njenih. Prvo dobijemo kifozu jer nas dečaci zadirkuju, a mi ih krijemo. Onda porastemo i naučimo koliko su moćno oružje. 
 
Da, GRUDI. 


 
Ipak , neću da pišem o tome koju haljinu da odaberete da istaknete svoje atribute na najbolji mogući način, ili pak sakrijete njihov nedostatak, niti koji brushalter će vam najbolje stajati.
Hoću da pišem o njihovom zdravlju. Jer je to jedino što je stvarno važno i jedino što treba da vas stvarno zanima kada su one u pitanju.
Možda imamo utisak da se o raku dojke dosta priča, ali ja mislim da nije dovoljno dokle god postoji i jedna žena na planeti koja će ga otkriti tek u poodmakloj fazi. 

U Srbije godišnje od raka dojke umre približno 1600 žena. 1600 majki, 1600 sestara, 1600 najboljih drugarica, 1600 osoba koje smo mogle da ubedimo da odu na preventivni pregled. Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 % slučajeva.

Kome ovo pišem? Svim ženama od 15 do 95. A najviše onim mojih godina koje stres akumuliraju u sebi svaki dan i koje misle ˝neće baš mene˝, ˝imam male grudi˝, ˝premlada sam za rak˝. Na žalost, neku od vas hoće. Da, da, baš vas koje čitate ovo.

Zašto ovo pišem?  Zato što je jedna od najznačajnijih osoba u mom životu izgubila ovu bitku. Zato što je svaki njen jauk i mene boleo kao da mi neko nož u srce zabada. Zato što to ne želim ni jednoj jedinoj ženi na svetu.

Šta treba da uradite?

SVAKOGA DANA. Pričajte, pričajte i pričajte o tome sa svim ˝svojim˝ ženama. Terajte ih da se pregledaju, držite ih za ruku ako im je potrebno, hrabrite ih ako dijagnoza ne bude dobra.
Jedan doktor mi je na pregledu rekao da posle 20. godine svaka žena mora da pazi na tri stvari kada je u pitanju zdravlje: grudi, grudi i grudi. Na četvrtom mestu je štitna žlezda koja takođe zaslužuje jedan ultrazvuk godišnje.  Druga stvar koju mi je pomenuti doktore rekao i koje se pridržavam kada god je to društveno prohvatljivo u našoj zatucanoj sredini jeste SKINITE BRUSHALTER. Ako niste žena u godinama koja je rodila petoro, ili niste jedna od srećnica koja ima petice, on vam apsolutno nije potreban! Žice i push-up-ovi su najveći neprijatelji vaših grudi. I valjda je bitnije da budete zdrave nego da vas neko zapamti do dekolteu? Voleće vas momci i nenabudžene ako su pravi. Trebate im zdrave, ne ˝sisate˝. 

JEDNOM NEDELJNO.  Zatvorite se u sobu, isključite telefon, ne radite ništa drugo, upalite lepu muziku i posvetite 10 minuta svojim grudima. 10 minuta samopregleda vam može spasiti život. ˝Nemam vremena˝ ne može. Ako imate vremena za paklu cigara, Facebook, ali i za razgovore sa šefom nakon radnog vremena, imate i za vaše devojke, zar ne? 


JEDNOM GODIŠNJE. Odredite datum i upišite u planer. Neka to bude vaše ˝crveno slovo˝, dan kada ništa ne može da vas natera da otkažete vaš godišnji pregled dojki. Ultra zvuk ili mamograf, izbor je vaš. I budite hrabre. Izdržite onaj grozan minut panike od momenta kad doktor stavi hladan gel na vaše grudi dok ne kaže: ˝Sve je u redu˝. Povedite nekoga da vas drži za ruku i da kaže: ˝Ti si hrabra. Ti to možeš. Odlično izgledaš. Super si.˝

 


18.10.2014. Dođite u Knez Mihailovu u 13 časova, povedite svoje mame, sestre i drugarice i prošetajte. Za njih koje se bore svakog dana, za one koje su pobedile, za njihove porodice, za one koje će tek otkriti da su obolele i za one koje ˝ne stižu˝ da zakažu pregled. Prenesite poruku da ćete biti uz njih šta god da bude. 


Milion izgovora imate, ali mnogo više razloga da sačuvate svoje grudi! Sačuvajte svoje zdravlje jer najbolje tek dolaz.