Sunday 28 December 2014

Pariz za početnike: museums tips & tricks (part II)

Kulturna ponuda Pariza kada su u pitanju muzeji je prava hrana za dušu. Gotovo sam sigurna da kao turista nikada ne možete da obiđete sve muzeje koje ovaj grad nudi, a o gostujućim izložbama da i ne govorim. Ipak, najpoznatiji i najveći muzeji u ovom gradu su obavezna stanica za svakog ljubitelja umetnosti, pa ću vam u ovom postu otkriti kako da ih obidjete na najbolji i što bi rekli time-consuming način jer sam sigurna da nemate vremena za gubljenje, a čekanje u redovima je neizbežno. Takođe, pre nego što krenete na put posetite sajtove svakog od ovih muzeja za najnovije informacije, radno vreme i moguće popuste na cene karte.

Tri najpoznatija pariska muzeja smeštena su u samom centru grada, u neposrednoj blizini čuvenog parka Jardin de Tuileries ili u samom parku.

1. Louvre

Potrebno vreme: 4 sata 
Cena karte: 12 evra  



Ovaj muzej iz XII veka godišnje poseti 10 miliona turista, što ga čini najposećenijim muzejom na svetu. Bivša kraljevska palata prostire se na 60 600 m2 i danas sadrži neka od najpoznatijih umetničkih dela poput Da Vinčijeve ˝Mona Lize˝, Hamurabijevog zakonika, Miloske venere, ˝Sloboda predvodi narod˝ Ežena Delakroa i Žerikoov ˝Splav meduza˝. Prvi savet je da kada uđete u muzej odustanite od ideje da vidite sve: računica kaže da kada biste ispred svakog dela proveli samo minut za to bi vam trebala tri životna veka! Drugi savet je da na ulazu uzmete mapu na kojoj su označene najznačajnija dela koja ne smete da propustite. Četiri sata je dovoljno za ovakav obilazak, osim ako nemate neviđenu koncentraciju i možete da uživate u prevelikoj količini informacija i nakon nekoliko sati.  
Budite spremni da vas Mona Liza razočara, i kada dođete do nje, jednostavno se okrenite i uživajte u Veronezeovoj ˝Svadbi u Kani˝ koja se nalazi prekoputa.
Dodatni savet: Da biste izbegli red, ne idite na ulaz kod čuvene ˝piramide˝ već uđite u muzejski kompleks iz Rue de Rivoli i idite direktno na biletarnicu. Moje iskustvo govori da će vam bilo koja vrsta studentske ili profesionalne legitimacije pomoći da uđete besplatno. 

2. Musée d'Orsay

Potrebno vreme: 3 sata 
Cena karte: 11 evra / 16 Evra u kombinaciji sa Musée de l'Orangerie



Ovaj muzej je obavezna stanica za sve ljubitelje impresionizma, ali i za ljubitelje arhitekture jer je zapravo smešten u preobraženu železničku stanicu koja je više nego impozantna. Čuveni ˝Doručak na travi˝, ˝Ples u Mulen de la Galet˝, ˝Vislerova majka˝, ˝Balerine˝ samo su neki od razloga zašto treba da izdvojite vreme za ovu posetu, kao i fantastičan opus Van Goga i Lotreka. Ono na šta moram da vas upozorim je dugačak red ispred muzeja koji je gotovo nemoguće izbeći. Ipak, postoji stvar koja će vam spasiti život i omogućiti da uđete na poseban ulaz: PRESS kartica. Stoga, budite dovitljivi, plastifikacija se radi u svakoj boljoj kopirnici. 

3. Musée de l'Orangerie

Potrebno vreme: 1 sat
Cena karte: 9 evra (posle 17h 6,5Evra)

Photo credit: Clearview / Alamy

Iako se u njemu nalaze dela Pikasa, Modiljanija, Renoara i drugih veoma poznatih slikara, ovaj muzej je najpoznatiji po Moneovim ˝Lokvanjima˝. Platna tj. murali u ovom muzeju se razlikuju od oko 250 ostalih Moneovih lokvanja po svojim impresivnim dimenzijama (2 x 12,7 m) kao i načinu na koji su izloženi u ovalnim prostorijama. Obećavam vam da vas sedenje na sredini ovih prostorija neće ostaviti ravnodušnim. Moja zamerka je što nažalost niko ne može da boravi u prostoriji sam, niti možete zaustaviti ljude koji prolaze da biste u potpunosti uživali u ovim delima koji oduzimaju dah. Kada je u pitanju ovaj muzej, čekanje je moguće smanjiti kupovinom karte preko interneta i to vam toplo preporučujem.

4. Centar Georges Pompidou

Potrebno vreme: 2 sata 
Cena karte: 11-13 evra zavisno od gostujućih izložbi 



Izlazimo iz klasične sfere i ulazimo u potpuno moderan Pariz. Ovo zdanje iz 1977. svakako je jedinstveno po tome što su ga njegovi tvorci zamislili kao ˝zgradu naopačke˝, pa se tako sve što bi inače bilo unutra nalazi spolja. Cevi koje su deo fasade ostavljaju snažan utisak, a pokretne stepenice koje se vide spolja su čar za sebe. Ovaj multifunkcionalni prostor obuhvata Nacionalni muzej savremene umetnosti, bioskop, biblioteku, prodavnice i prostor za predstave. U muzeju možete videti dela čuvenih umetnika poput Endi Vorhola, Žorža Braka, Huana Miroa i mnogih drugih. Hrabro i drugačije, i potpuni kontrast ˝starinskom˝ duhu koji nosi grad.
Savet: Planirajte da posetu muzeju završite pred zalazak sunca koji ćete dočekati na krovu na kome se nalazi bazen i skulpture Huana Miroa. Pogled je fantastičan, a najbolje se vidi Monmartr. 
 
5. Dom invalida

Potrebno vreme: 2-3 sata 
Cena karte: 9,5 evra 




Ova impozantna građevina izgrađena je za ranjene vojnike iz poznog XVII veka. Tu se nalazi grobnica Napoleona Bonaparte u impozantnoj kripti tačno ispod pozlaćene kupole Crkve s kupolom. Uticaj ove građevine vidi se i na čuvenom vašingtonskom Kapitolu.

Savet: Ne propustite da obiđete Vojni muzej koji se nalazi u sklopu Doma invalida. Njegova zbirka je više nego impresivna i veoma je zanimljiva za ljubitelje istorije. Takođe, ovde nećete gubiti vreme čekajući u redu.


Toliko u ovom postu, pozdrav do dela III :)

Photo credentials: Wake me up at noon