Monday 13 October 2014

Belgrade vs. Paris

Kao što nesrećno zaljubljene žene traže deliće ˝svog˝ muškarca u drugima, tako ja tražim deliće Pariza u svim gradovima, pa i u Beogradu. Ovih dana to nije bilo teško jer u Beogradu gostuju veliki umetnici na čiji je rad uticao upravo Pariz, inspirišući ono najbolje u njima. 
Prvi je Henri Mur. Umetnička dela predstavljena u okviru izložbe Henri Mur – grafičar u Narodnom muzeju  pripadaju posebnoj kolekciji Muzeja bez zidova British Council-a koju je sam umetnik 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 izuzetnih radova. Do 31. oktobra imate priliku da posetite ovu izložbu koja će vas oboriti s nogu čak i ako niste ljubitelj grafike kao što nisam ni ja.
Kako je na njega uticao Pariz? Iako direktor smera za skulputu u umetničkoj školi u Čelziju, koristio je svaki slobodan trenutak da pobegne u Pariz i razmeni ideje sa Pikasom i Brakom. Kakva družina! 


Drugi velikan u našem gradu je Helmut Njutn. Majstor pogađanja tanke granice između erotike i pornografije svoje najplodnije godine proveo je u Parizu fotografišući za Vogue i Harper's Bazaar. Njegove sado-mazo i fetišističke fotografije, kao i fotografije drugih erotskih fotografa, možete videti u okviru Izložbe erotske fotografije u galeriji New Moment do 23. oktobra. 




Treći umetnik Parizoljubac je Neda Vent Fišer, mlada fotografkinja koja živi na relaciji Beograd - Pariz. Kako kažu, ona je fotograf pripovedač koji koristi melanholiju kao svoj motor. Takav je i njen Pariz na fotografijama- melanholičan, u nijansama sive, nejasan.Ova izložba završena je 11.oktobra, ali novi mali umetnički kutak pod nazivom Bartselona Concept u Belgrade Design District-u u kom je održana svakako treba ucrtati u kulturnu mapu grada.


















 

 P.S. Nakon ovog kulturnog overloada sedite negde da pročistite misli i popijete cafe au lait kao prava Parižanka. Mene posle ove ture na Pariz podsetio i presladak kafe Užitak u Hilandarskoj. Cappucino i ˝Anđeli˝? Od mene 5+!