Friday 26 September 2014

Društveni fenomen ili kako najlakše upropastiti rođeno dete


Svet tera Kim Kardashian da objasni zašto je bebu u obukla u crno i povela na Fashion Week. Takođe tera Beyonce da ispravi kosu bebi od godinu dana jer afro nije u modi. Velike modne kuće sve od reda imaju baby linije, a komadi koštaju gotovo isto kao i za odrasle jer tačno znaju da će VIP mame želeti- da njihove naslednice i naslednici izgledaju baš kao i one. Deca postaju veće zvezde od poznatih roditelja, a novine ih nazivaju ikonama stila pre nego što prestanu da nose pelene.




 



















A onda su se pojavile društvene mreže. Danas svako može da postane celeb, čak i ako nema posebne kvalitete. Na žalost, neke majke su se odlučile da to postanu preko svoje dece. Ne, ne preko rada na njihovim intelektima, teranja da treniraju tenis i postanu novi Đoković, već njihove garderobe. 

Možda sve ovo pišem zato što meni mama nije dala da kupim starke do 23. zato što to nije bilo dobro za moja stopala. I bila je u pravu jer su mi se i sa 23 od njih ista spustila. 
O martinkama da i ne govorim. Još se sećam narandžastih i zelenih martinki sa cvetićima iz Prizrenske kada sam imala 13 godina. Nije bilo šanse. 

Danas su bebe sa starkama najblaža fashion izmišljotina koja može da se zamisli jer su se pojavile baby-štikle. Pre samo par godina smo padali u nesvest na ˝Toddlers&tiaras˝ u ˝poremećenoj Americi˝, a danas pratimo Instagram profile na kojima dokone bogate mame objavljuju svakodnevno outfite svoje dece koje imaju manje od 5 godina. To nam je ˝preslatko˝, u komentarima pršte srca i uzvici, a često primećujemo da ti klinci već poziraju. 




Neću da ulazim ni u to što usađuju deci pogrešne vrednosti, ni u to koliko para troše. Vašu su krv i meso, pa ih vi i kvarite. Neću da ulazim ni u gomilu pedofila na internetu, valjda niste živeli u pećini proteklih 10 godina.
Ali hoću da pitam zašto im oduzimaju detinjstvo? Deca treba da budu u blatu do nosa, a ne u Baby Dioru. Treba da imaju modrice na kolenima umesto ˝kožnih˝ helanki. Ne treba bespomoćno da gledaju u mamin foto aparat nego da se smeju, vrište i dižu kuću na glavu. I nikako im ne treba 50 000 pratilaca na društvenoj mreži, treba im 5 drugara u parku. Devojčica sa 6 godine ne sme da pita ˝Kako izgledam?˝ jer će joj ostatak života proći u tom pitanju. I ne može niko da mi kaže da oni to vole jer oni ne bi trebali da znaju ni šta su blog i Instagram. 



Možda sam sa 6 godina htela da postanem modni kreator i znala tačno šta hoću, a šta neću da obučem, ali me mama nije slikala kao lutku u ukrućenom položaju iz 82 ugla da ne bih ispala debela na slici. 

Deca treba da budu naše najveće blago. Pa zašto onda svoje blago stavljate na očigled svih? 
Izgleda samo za lajk i lečenje sopstvenih kompleksa. 


MODA OPERANDI presents THE FASHION EASTERS from Moda Operandi on Vimeo.

5 comments:

Hvala na komentarima!