Thursday 6 November 2014

You had me at: ˝Bonjour˝

Pozive na kolače ne odbijam. 
Bila sam sigurna da nisam pogrešila kada mi je pravi pravcati garcon otvorio vrata novog Cofee room-a i rekao: ˝Bonjour˝. Ne, ne u Parizu, već u sred Beograda. Kako sam sveže pristigla iz grada svetlosti, prva asocijacija bila je nesumnjivo Ladurée: pistaći zelena boja, mali pariski izlog sa predivnom dekoracijom i vitrina sa šarenim macaronsima. Zaključak da su enterijer radili ˝pariski đaci˝ sam se nametnuo. Sama lokacija u suvom centru starog grada, na Topličinom vencu, obećava da će ovo mesto dobiti i pravi beogradski šmek. 




Imali smo priliku da sedimo na kratkom, ali slatkom letu kroz najznačajnije ˝slatke˝ zemlje Evrope: Francusku, Italiju, Austriju i, na kraju, Srbiju. 
Prvo smo naučili nešto o danas najfotogeničnijoj poslastici: macaronsima. Još kada su ih u 16. veku dvorski kuvari doneli u Pariz ovi kolači lakši od vazduha, postali su stvar prestiža u krugovima francuske elite. Degustacija svih 15 ukusa potvrdila da je da su i kod nas došli pravi majstori ove poslastice. 


Nastavili smo ka Italiji gde nam je prvo poslužen kratak espresso, bez mleka i šećera, iz tople šolje, kako to pravi Italijani piju.  Pridružili su mu se i sjajan tiramisu i selekcija italijanskih kolača čiji ukus može da se karakteriše kao pravi foodgasm



Iz Italije, u uzbudljivo iskustvo,  poslastičari nastavili su sa posebnom pričom iz Austrije o tradicionalnoj Saher torti, koja je počela davne 1832. godine kada je princ Maternih naredio da se u kuhinji pripremi posebna poslastica za posebne goste. Kako je šef kuhinje zbog bolesti bio odsutan, šesnaestogodišnji Franc Saher je na brzinu i uz vrlo jednostavne sastojke smislio Saher tortu. Intrige oko ove poslastice, potekle su još sa dvora kada se diskutovalo o glazuri od čokolade i mermeladi koja se dodaje ovoj poslastici. Originalni rukom pisan recept Saher torte nalazi se u Beču još uvek, a srpska verzija ne zaostaje u kvalitetu. 


Po povratku u Srbiju dočekale su nas presne torte, koje polako osvajaju svet. Ovo će posebno obradovati sve one koje su na različitim režimima ishrane, poste ili su vegetarijanci: proizvedene su bez termičke obrade, od sirovina biljnog porekla, ne sadrže šećer, trans masti, brašno, jaja, niti bilo kakve sirovine životinjskog porekla. 

Beograd je dobio novo slatko mesto za beg na kratak predah! 



3 comments:

  1. Mnogo lepih slika,a one kolačiće još bolje haha :)
    http://verondzaa.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  2. Da, raw kolaci su sjajni, kao i kafe. Macaronse izbegavam, nisam neki ljubitelj, sem onog cokoladnog.Sjajni su, bas ljubazno osoblje i enterijer koji opusta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu se potpuno slažemo! Ni ja nisam neki fan macaronsa, ali objektivno sam izvestila da su odlični pošto sam probala razne u nadi da ću za nekim odlepiti :)

      Delete

Hvala na komentarima!