Saturday 7 February 2015

Tašna kao umetnost



Omiljeni ženski aksesoar, večita misterija za muškarce, sada postaje umetnički eksponat. Njeno veličanstvo: ŽENSKA TAŠNA.
U četvrtak smo imali prilike da prisustvujemo promotivnom koktelu povodom izložbe ˝Tašnice˝ koja će biti otvorena 8. maja ove godine, a prati evoluciju ovog predmeta od 19. veka do danas. Iza ove zanimljive priče stoje Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u saradnji sa organizacijom Destination Office, dizajn studiom DeWork i Centralnim institutom za konzervaciju.


Koncept izložbe zamišljen je kao razvoj i spoj tašnica koje su dame nosile u 19. i 20. veku preko tašnica kojima se uspešne žene mogu pohvaliti danas, pa do tašnica domaćih proizvođaća koje su postale deo ženske svakodnevnice. Želja autora je da istaknu kako su ženske tašne izgledale nekada, ali i kakve torbe žene nose danas. Cela prostorija biće posvećena torbama kojima se uticajne žene u Srbiji mogu pohvaliti danas, jer savremeno doba čini naše buduće nasleđe.

Ono što čini ovu izložbu posebno interesantnom jeste to što će dozvoliti da sve postanemo njeni akteri. Kako? 

Zavirite u ormare mama i baka, pronađite najzanimljivije primerke, slikajte ih i zajedno sa pričom o njima pošaljite na tasnice@mpu.rs do kraja februara. Tako ćete automatski postati deo digitalne izložbe na Tumblr-u (tasnice.tumblr.com) i Pinterest izložbe „Tašnice“, a vlasnici 20-30 najzanimljivijih  komada za izlaganje biće kontaktirani u prvoj polovini marta 2015. godine radi dogovora o pozajmici predmeta, koje će im po završetku izložbe biti vraćeni.



Ja se pridružujem akciji sa svojom pričom i torbom koju sam dobila od bake.  Reč je o kožnoj ˝doktor˝ torbi sa karakterističnim biglom. Ona je dokaz da se moda vrti u krug jer nakon male intervencije (dodala sam lanac i privezak) kada god je nosim mami poglede. 

Podelite i vi svoju priču, pokažite svima svoje blago i učestvujte u ovoj pravoj ženskoj akciji! 

#tašnice #muzejirade #MPU


 

1 comment:

  1. Odlično si restaurirala ovu torbicu, odlična je :)
    Kao što sam obećala u prošlom postu, u novom govorim o svojim favoritima za 2014. godinu što se tiče zdravlja.
    Skoknite na moj blog, i podelite sa nama neke od vaših :)
    http://fashionovertheainbow.blogspot.com/2015/02/moji-favoriti-2014-godine-zdravlje.html

    ReplyDelete

Hvala na komentarima!