Thursday 25 February 2016

Kako da provedete baš super dan u Beogradu?

Stalno slušamo o nedostatku kulturnog života u Beogradu, nezainteresovanosti Beograđana da se posvete kulturi i korišćenju toga kao izgovora na sve moguće načine. Tako se često na raznim okupljanjima potežu rasprave gde se kao glavni argument pokreću gledanosti reality programa, nedostatak novca i slične besmislice. Ipak, tri izložbe u Beogradu govore sasvim suprotno, i gotovo je nemoguće da nađete doba dana kada su neposećene. Publika definitivno nije zanemarljiva, a trenutni repertoar na muzejskoj sceni Beograda svakako uliva nadu. Da ne bih ulazila u politiku, dajem 3 super predloga kako da provedete vikend, uz obaveznu kaficu posle. 

GDE? Istorijski muzej Srbije 
ŠTA?  Izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”
ZAŠTO? Ova interaktivna izložba je smišljena sa toliko pažnje da je se ne bi postideli ni najbolji muzeji u svetu. Pored toga što ćete naučiti mnogo o životu i radu Mihajla Pupina, imaćete priliku da se poigrate sa njegovim pronalascima, a sigurna sam da ćete iz muzeja izaći sa željom da pročitate neku monografiju o Pupinu. Po mom skromnom mišljenju, bilo bi sjajno da ova izložba postane stalna postavka muzeja, pogotovo zbog načina na koji može decu i mlade da uvede čudesan u svet nauke.
KADA? Zbog velikog interesovanja trajanje izložbe je produženo do kraja juna. Ne smete da propustite stručno vođenje sa sjajnom autorkom izložbe Aleksandrom Ninković (sredom u 17 časova i subotom od 13 i 15 časova)
CENA? RSD 200 i sa jednom kartom možete dva puta da uđete na izložbu
NE PROPUSTITI Obavezno skinite aplikaciju pre nego što krenete u muzej ako imate smartphone.  Obratite pažnju na Pupinova pisma i slike Paje Jovanovića i Uroša Predića.





GDE? Kuća Legata
ŠTA? Izložba ˝Božanstveni svetovi˝ Salvadora Dalija
ZAŠTO? Izložba koja je 2010. već gostovala u Beogradu ponovo je tu i ne izaziva ništa manju pažnju. Čak 240 grafika najpoznatijeg predstavnika nadrealizma teraju na razmišljanje i nude uvid u genijalan um ovog umetnika. Iako sam imala prilike da posetim Dalijev muzej u Figueresu i vidim mnoga njegova dela u evropskim muzejima, ova izložba me impresionirala jer smatram da Dalija svaki put doživite na potpuno novi način. Tu su dela iz serijala „Božanstvena komedija“ i „Biblija Sakra“, zatim „Dalijevi konji“, kao i „Hommage a Leonardo da Vinci“ koji me najviše impresionirao i naveo na razmišljanje kakav bi bio susret ovih velikih umova. 
KADA? Izložba traje do 27. marta
CENA? RSD 400 
NE PROPUSTITI Dekompoziciju „Božanstvene komedije“





GDE? Muzej istorije Jugoslavije 
ŠTA? Izložbe ˝Dizajn za novi svet˝ i ˝Ruska avangarda u Beogradu˝ 
ZAŠTO? ˝Dizajn za novi svet˝ prati ulogu grafičkog dizajna u kreiranju i širenju glavnih obeležja i postulata jugoslovenske države ili bolje rečeno objašnjava Jugoslaviju kao brend. Provodeći vas kroz osam izložbenih celina (državni simboli, kult Josipa Broza Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija, blagostanje) ovi plakati objašnjavaju fenomenologiju Jugoslavije kroz pop kulturu, a neki bude i Jugo-nostalgiju. 
Nekoliko koraka dalje, u starom muzeju, ˝Ruska avangarda u Beogradu˝ slavi 100 godina od čuvenog ˝Crnog kvadrata˝ Kazimira Maljeviča. Kroz 117 radova među kojima su slike, crteži, ali i fotografije i skice kostima za pozorište i film, prenosi se snažna poruka o promeni društva kroz umetnost koja je zamena za religiju.
KADA? Imate samo još 3 dana (do 28.02.) da vidite Ruse, dok druga izložba traje do 29. maja
CENA? RSD 400 za ceo kompleks
NE PROPUSTITI Kandinskog



3 comments:

  1. U pravu si, ima toliko mesta koja se mogu posetiti, a dok ističemo sve negativne stvari koje postoje, zaboravljamo da istažimo ono što je dobro. Zanimljivi predlozi :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Hvala na komentarima!