Friday 27 March 2015

Just breath

Koliko često odvojite vreme za sebe? Ne mislim na povremenu kafu sa prijateljima, šoping ili šetnju, mada nije ni to loše, već onako istinski, stvarno za sebe? 
Stres nas jede svakodnevno, a osećaj da će svet propasti ako mi nešto ne obavimo odmah i sada postao je stvarnost većine nas. Koliko god da se opiremo (barem iznutra), uvek ostavljamo odmor (i fizički i psihički) za neki drugi dan, vikend, mesec ili tek godišnji odmor. Pošto već mesec dana pokušavam da zakažem masažu, ali avaj, ne stižem, poziv da isprobam float spa je došao kao poručen.

Već na samom ulazu u Shen oazu postalo mi je jasno da je reč o sasvim posebnom mestu: odvojen od gradske buke, potpuno u belom, uz prigušena svetla i malu unutrašnju baštu u kojoj bih mogla da provedem sate. Malo je reći da je osoblje koje vas dočeka ljubazno i stručno, a Dr Biljana Đorđević je tu da vam otkrije male tajne balansiranja između zdravlja i lepote, i ponudi vas čudesnim prirodnim napitcima koji dižu imunitet i vraćaju energiju. 


Moram priznati da nisam tip koji može dugo da miruje, pa sam bila skeptična prema tretmanu koji se sastoji od 50 minuta kompletnog mirovanja. Ono što me najviše oduševilo jeste što ste tokom seanse potpuno sami i bez odeće, što vam dopušta potpuno rasterećenje. U prostoriji u kojoj se nalazi kapsula nalazi se i tuš kabina, gde počinje vaša seansa. Nakon tuširanja, birate zvukove koji će pratiti vaše plutanje (šume, mora, delfina, i sl.), ulazite u kapsulu i zatvarate je. Osnova celog tretmana je u plutanju tela u hiperkoncentrovanom, za kožu blagotvornom rastvoru, MgSO4, slično plutanju u Mrtvom moru. Nakon uvodnih 5 minuta tokom kojih uživate u zanimljivoj igri svetala i muzici koja dolazi kroz vodu, gase se sva svetla i prestaje muzika, a počinje pravi pravcati zen. Jednostavno, plutate u vodi, potpuno odvojeni od svih spoljnih uticaja - svetala, zvukova, drugih ljudi. Moram priznati da je prva stvar na koju sam pomislila bila - koliko dugo nisam ˝čula˝ tišinu?  Jedino što čujete su otkucaji sopstvenog srca. Nakon samo nekoliko minuta bila sam gotova da zaspim. Mišići vam se potpuno opuštaju, a misli idu negde daleko. Sledećih 50 minuta ste u potpunom blaženstvu, nakon čega vas svetlost i muzika ponovo bude za povratak u stvaran svet. Nakon izlaska iz kapsule uživate u još jednom tuširanju, nakon čega imate želju samo da legnete, ušuškate se i zadržite što duže ovaj fenomenalan osećaj spokoja uma i tela. Kako piše u opisu terapije, ona je zaista jednaka ukupnom učinku relaksacionog treninga, hipnoze, meditacije, joge i masaže.


Moja topla preporuka za preporod u ovoj kapsuli ide svima koji su zaboravili na sebe, koji rade u rudniku i život im nije lak i koji su u grču. Opustičete telo, a što je još bitnije osloboditi se svih misli koje vam zagorčavaju dan. Ako dođete odmah nakon posla, efekat je još brilijantniji! 

Do sledeće uživancije...

2 comments:

  1. Zelim ovde da odem!
    Treba mi ZEN posle Dubai hell-a

    http://jovanamiljanovic.com

    ReplyDelete

Hvala na komentarima!