Tuesday 28 April 2015

I AM (not) STERDAM ili kako sam se provela na prolećnom raspustu

Sa putovanja se nikada ne vraćam ravnodušna. Utisci me često ˝voze˝ jako dugo, Beograd mi više nije tako lep, a gledanje slika me tera da ozbiljno razmislim o davanju otkaza i putovanju oko sveta. Ipak, ovo putovanje je bilo drugačije. Prvi put u životu sam se vratila sa putovanja sa osećajem mučnine u stomaku i sa neviđenom zaljubljenošću u  rodnu grudu. U hejtovanju Amsterdama koji sledi neću biti načisto objektivna, ali izbalansiraću sa sledećih nekoliko tekstova gde ću pohvaliti ono što mi se svidelo. 



1. Opljačkana sam prvi put u životu
Ok, ne dešava se svima, ali je meni svakako to glavni utisak sa putovanja. Činjenica da neko može da ti uđe u stan dok spavaš u zemlji severne Evrope sa visokim standardom i veoma uređenim sistemom mi je veoma strašna. Još strašnije mi je što se policija nije nimalo zabrinula oko toga što nam se desilo, čak su nas uputili da sami tražimo lopove. Iako sam nakon nesrećnog incidenta pokušala da zaboravim šta se desilo, nisam se osećala bezbedno do sedanja u avion za povratak. 

2. Pešaci, šta je to? 
Jeste, svi u Holandiji voze bicikle. Jeste, svi su me pitali po povratku da li sam vozila bicikl, sa sve lalama u korpi, kao na razglednicama. Nisam, ali mi se razgledanje grada pretvorilo u pokušaj da ne poginem jer staze za pešake ne postoje. Postoje ulica i biciklistička staza, jer ko još koristi noge? Pravda za pešake!



3. A onda sam bila gladna...
Hrana je za mene jedan od najbitnijih delova putovanja. Pizze i sladoledi u Italiji, pekare u Francuskoj, morske đakonije u Španiji...A u Holandiji? Ništa. Baš ništa. Kuhinja čiji su najveći specijaliteti sendvič sa haringom i neki povrtni bućkuriš nije baš my cup of tea. Nade sam polagala barem u stroopwafel i njihovu verziju palačinki- poffertjes, ali avaj, bilo je samo jestivo, ništa više od toga.

Stroopwafel i poffertjes

4. Zemlja lala, vetrenjača i klompi
Lale u gradu možete da vidite samo u cvećarama i u okolini muzejskog distrikta. Zapravo ih je mnogo više u centru Beograda. Za vetrenjače već morate da se potrudite, bar za one starinske romantične, i da odete u neko od okolnih sela. Klompe možete da kupite na privesku za ključeve ili u nekoj slučnoj suvenir- formi. 
Možda sam do sada trebala da prestanem da verujem u klišee.



5. Party grad?
Zapravo, ljudima koji odlaze u Amsterdam zabava je nadrogirati se i otići u Red light district. Kako su me gole žene u izlozima zanimale iz čisto antropoloških razloga, a o tome koliko mrzim sve što ima veze sa drogom neću ni da pričam, amsterdamski noćni život me nije preterano impresionirao. Bilo je lepo, ali sam se mnogo bolje provodila u nekim drugim gradovima, daleko od toga da bih to proglasila za najbolji klabing u Evropi (kada si strejt).

Red light district

Do sledećeg posta, u kom pišemo o lepotama Holandije, ali stvarno :)

5 comments:

  1. Hahahahah tako je :)))

    http://jovanamiljanovic.com/2015/04/dubai/

    ReplyDelete
  2. Marko Bulatović28 April 2015 at 15:13

    Pošto sam očigledno prozvan jer nisam ostavio ime i prezime, evo ovoga puta imenovano: Tekst je glup i površan i liči na jedan od beskonačno praznih review-ova by Zorannah. Ceo tekst odiše hejtom zbog toga što si opljačkana (što btw može da se desi u svakom ćošku ovoga sveta, pa čak i u gradu u koji si pobegla posle noćne more Amsterdama, a u kome uzgred gostoprimstvo ide čak do toga da te prebiju ako govoriš strani jezik). Prelep grad i divni ljudi. Ako se razmišljaš da li to govorim napamet, napomenuo bih da sam do pre 3 meseca živeo u Amsterdamu i da sam u istom proveo pune četiri godine života. I zapravo nije hejterski komentar, nego konstruktivan. Tvoji tekstovi su mi uistinu interesantni i lepi, da nije tako, svakako ih ne bih čitao. Ovaj je budalaština.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani Marko,
      Da bi komentar bio konstruktivan ne treba nečije mišljenje da klasifikuje kao budalaštinu, niti da vređa druge ljude i naziva ih površnim i glupim. Ipak, to govori o tebi. Ovaj tekst nema nameru da ubedi čitaoce u nešto, već da prenese moje iskustvo koje je bilo dosta negativno zbog štete od cirka 4000 evra. Slažem se da loše stvari mogu da se dese bilo gde, ali meni su se desile baš tamo, i ne možeš mi oduzeti pravo da zbog toga ne želim nikada više da se vratim u tu zemlju. Upravo zato piše na početku teksta da je subjektivan. Takođe, ljude nisam spominjala, i slažem se da su divni, osim policajaca koji su sve osim toga. Meni grad npr nije prelep, lep je, ali mi se mnogi drugi više dopadaju. Mislim da nam ustav garantuje da mislimo drugačije. Hvala ti na čitanju u svakom slučaju.

      Delete
  3. Jako mi je žao što ti je ovakav utisak. Ja sam živela u Holandiji 5 meseci, i dok mi je uglavnom sve bilo loše i bezveze u mom gradu, Amsterdam mi je bio nešto potpuno drugačije i žao mi je što sam bila samo nekoliko puta na po vikend. Oduševio me je lepotom, smatram ga jednim od dva najlepša grada u Evropi, bicikl me jeste jednom zamalo pokosio, ali većinom su mi bili baš simpatični i fotogenični, a lala ima na Blomenmarkt ili kako se već zove :)

    Ali da, u potpunosti razumem toga što si pokradena s celokupnim gradom. Meni su tako u jednoj zemlji pukle omiljene čizme zbog njihovih idiotskih kamenčića koji se bacaju po trotoaru pred sneg, i mada je realno moglo da se dogodi bilo gde, dogodilo se baš tamo i šteta/veza je napravljena.

    Ipak bih volela, čisto subjektivno, da mu daš šansu još nekad u životu. Samo zato što ne mogu da zamislim da neko ne voli Amsterdam :)

    Wandering Polka Dot

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa zato ću da pišem i drugi deo teksta, o tome šta mi se svidelo :)
      E bila sam na tom Blomenmarkt, i mnogo mi je krivo što nisam stigla da odem u ono na K gde su polja lala jer sam ceo dan jedan provela u policiji kad je to bilo planirano.
      Generalno mi je zaista bilo lepo, ako se izuzmu ove stvari, ali morala sam prvo da skinem teret sa duše ;)

      Delete

Hvala na komentarima!